Іспанія. Те, що треба побачити і відвідати ! ! !

Екскурсія на фабрику шампанського!


Шампанське. Ну куди ж без нього на Новий Рік. Хочеш освідчитись у коханні - використай шампанське як атрибут, одружуєтесь? Звичайно ж фото з бокалами ігристого шампанського. Цей напій сповнений атмосфери феєрії і блаженства. Як же його виготовляють? Щоб відповісти на це питання ми заглянемо на іспанську фабрику ігристих вин Фрейшенет (Freixеnet).
  Так, все правильно. Не у Францію, а в Іспанію ! ! ! Саме тут є особливий сорт шампанського який називається «Кава» (Cava) і є суто Іспанським. Інколи Cava може бути набагато смачнішим за свого французького брата. Неймовірний букет збуджує і чарує.
Фабрика Фрейшенет є однією з основних поставників шампанського на міжнародні ринки.


Процес виробництва шампанського дуже довгий і трудомісткий. Спершу збирають урожай. Різні сорти винограду, з якого виготовляють каву ростуть в горах на висоті від 200 до 450 метрві над рівнем моря.  Використовують не менше трьох сортів винограду, найпопулярніші з них це Macabeo –дарує тонкий фруктовий аромат і свіжість, Parellada – квітковий аромат,  Xarello – додає кислинки. Період збору урожаю триває з кінця серпня до кінця жовтня. Виноград збирають вручну.
  Зібраний виноград доставляється на фабрику в ящиках по 20-25 кг. Свіжо витиснутим виноградним соком заповнюють металеві ємкості, де сік проходить первичну ферментацію (бродіння). Далі різні соки змішують у визначених пропорціях – пропорції це секрет. Їх передають з покоління в поколінне членам  сім'ї Феррер - власниці фабрики.
Потім вино розливають в пляшки, додають дріжджі. Так проходить друга стадія ферментації. Пляшки забирають в підвал і зберігають там не менше 9 місяців.
Потім починається процес, який називається ремюаж - пляшки прокручують довкола своєї осі і поступово їх ставлять у вертикальне положення горловиною вниз. Таким чином дріжджовий осад спадає на горловину пляшки.
Наступний етап виробництва це  дегоржжаж – видалення дріжджового осаду шляхом заморозки горловини пляшки. Спеціальне устаткування  на декілька секунд опускає верхівку пляшки в контейнер з концентрованим розчином солі, охолодженим до мінус 20 градусів. Горловина замерзає, осад стає кубиком льоду, механізм на конвеєрі знімає металеву кришечку, і під дією тиску зсередини пляшки льодяний кубик вистрілює сам. Потім об'єм в пляшці відновлюють доливши вина із тої ж партії і додають цукор розчинений у вині (дозажний лікер ). Пляшку закупорюють фірмовим корком з дротом. Потім деякий час додатково кава витримується в погрібі. І «вуаля!» - кава готова до вживання!
Чим довша витримка, тим дорожча кава.
Кава розливається в різних по формі і розміру пляшках, від маленьких ("одна третя пляшки") до гігантських ( по 20 пляшок в одній).  
Колір іспанського шампанського буває від рожевого до кришталево прозорого, смак від терпкого і сухого до м'якого і солодкого.
Подається кава так як и шампанське -  охолодженою і розливається у високі бокали.

0 коментарі:

Дописати коментар